Palmkool ... super lekker en heel erg mooi! (recept)
Nero di Toscane een moeilijke naam voor palmkool. De palmkool is familie van de beter gekende boerenkool.

Palmkool een donker gekleurde kool en groeit hoger dan de andere kolen in zijn familie. De bladeren groeien in een soort toef bovenop de hoofdstam waardoor deze kool een beetje weg heeft van een palmboom, vandaar ook de naam palmkool.
Je kan palmkool zaaien tussen begin mei en eind juli. Er bestaat een herfstras en een winterras. Wanneer je al kool wilt eten rond oktober zaai je best het herfstras begin mei, wil je pas later in de winter kool eten dan zaai je het winterras eind juli. Je kan de kool een hele winter laten staan, palmkool is namelijk vorstbestandig.
Het kan handig zijn om alles te oogsten en daarna in te vriezen maar je hoeft dit niet te doen. De palmkool kan je ook laten staan en telkens oogsten wanneer je iets nodig hebt. Eind februari stop je het best met oogsten aangezien de planten dan iets te bitter kunnen worden.
Pesto van palmkool
Ingrediënten:

- 50 g palmkool
50 g pijnboomboompitten OF rauwe ongepelde noten
1 teentje knoflook
50 ml olijfolie (extra vergine)
Peper
1/2 tl citroensap
Pecorino (naar keuze)
Bereiding:
- Was de palmkool en droog de bladeren. Strip daarna de palmkool en snij ze in stukken. De harde nerf mag je weg gooien.
Maal de pijnboompitten of noten fijn samen met de knoflook en de olijfolie in de keukenrobot. Voeg de palmkool en de gemalen pecorino toe en mix nogmaals. Let op dat de pesto niet te fijn wordt.
Breng de pesto op smaak met peper, zout en de citroensap.
Bron recept: De wassende maan